Επιστολή στο Λάκωνα Υπουργό κο Αραχωβίτη Σταύρο

Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα επικοινώνησε με επιστολή με τον Υπουργό κο Αραχωβίτη Σταύρο:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα με διακριτικό τίτλο «Ο Ευρώτας», ιδρύθηκε στις 24 Απριλίου του 2018, με εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στις 02-09-2018.   

Ο Σύλλογος έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι σκοποί του, μεταξύ άλλων, είναι: α) Η συστηματική προστασία του Ευρώτα από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του με ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές Natura β) Η ανάδειξη και προστασία της ζωικής πανίδας και χλωρίδας που απαντώνται στον ποταμό Ευρώτα γ) Η ανάδειξη και προστασία των παραποτάμων  δ) Η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης ε) Η ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποταμού Ευρώτα.

Ο Ευρώτας, όπως γνωρίζετε, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Λακωνίας με παραπάνω από 85 χλμ μήκος και ο τελευταίος της Νότιας Ευρώπης. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με τους αρχαίους Σπαρτιάτες, αναφέρεται σε αρχαία και νέα κείμενα και αποτελεί έμπνευση για καλλιτέχνες. Το Δέλτα του θεωρείται από τους πιο σπουδαίους υγροβιότοπους στην Νότια Ελλάδα και είναι ενταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Η μοναδικότητα σχετικά με  την χλωρίδα και την πανίδα του έχει αποτελέσει κέντρο ενδιαφέροντος ουκ ολίγες φορές από Πανεπιστήμια και ερευνητές. Φιλοξενεί σπάνια αλλά και ενδημικά είδη ζώων και φυτών, αλλά και την Caretta caretta, η οποία εναποθέτει τα αυγά της δίπλα στις εκβολές του Ευρώτα. 

Ο Σύλλογος ήδη από την ίδρυση του έχει οργανώσει ποικίλες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και βρίσκεται σε επαφή με τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές του τόπου. Επιπλέον, οργανώνει εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, αλλά και δραστηριότητες για την οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Παρά την ύπαρξη νόμων για την προστασία και την ποιότητα των υδάτων, την υποβάθμιση του οικοσυστήματος αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα [4042/2018 άρθρα 1,2,3,5,7,14,15,29], [4555/2018 άρθρο 224], [4333/Β], ο Ευρώτας υπόκειται μία συστηματική και χρόνια ρύπανση ποικίλης προέλευσης (χυμοποιεία, ελαιουργεία, εργοστάσια, πολίτες που απορρίπτουν στερεά και λύματα). Υπάρχουν δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες του 2018 που αναδεικνύουν τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει η ισορροπία του ποταμού.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι ενδεικτικές για την εικόνα του ποταμού κατά τη διάρκεια του 2018:

αραχωβιτης

Η εφαρμογή των ψηφισθέντων νόμων προϋποθέτει πολιτική βούληση, επαγρύπνηση των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως συνειδητοποίηση ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον δεν αποτελεί απλώς ένα σύνθημα, αλλά προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπου, τη διατήρηση της υγείας του και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς του.

Παρακαλούμε, ενημερώστε μας γραπτώς, sfpevrota@gmail.com, με τα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί έως τώρα και αυτά που προγραμματίζονται για το μέλλον, σχετικά με την πρόληψη της συνεχιζόμενης ρύπανσης του ποταμού λόγω της αγροτικής δραστηριότητας.

                                                           

Προσδοκώντας τη συνεργασία σας.

                                                      

Αρέσει σε %d bloggers: