Συζήτηση με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κα Τζανετέα Αδαμαντία

D11A83FE-E25A-488F-B3A6-CFC7DB1CB321

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα συναντήθηκαν για μία εις βάθος συζήτηση για τον Ευρώτα με την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κα Τζανετέα Αδαμαντία. Η αντιπεριφερειάρχης αναγνώρισε την ευστοχία του Συλλόγου και τη χρησιμότητα της ύπαρξής του, ως Σύλλογος με περιβαλλοντικό χαρακτήρα και μη κερδοσκοπικός, υποστηρίζοντας  πως η συλλογικότητα και η συνεργασία των Συλλόγων είναι σκοπός και της Περιφέρειας.

Τα θέματα που έθιξε ο Σύλλογος είχαν ως εξής:

 • Ρύπανση του ποταμού από επιχειρήσεις και ιδιώτες- πολίτες.
 • Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο απόρριψης σκουπιδιών και για την ανακύκλωση, αλλά και των αγροτών για τη χρήση φαρμάκων και χημικών στις καλλιέργειες.
 • Διευθέτηση του θέματος της διαχείρισης των απορριμάτων (ΧΥΤΥ και επιπτώσεις στο περιβάλλον)
 • Συνεργασία με γεωπόνους για την ενημέρωση των ελαιοτριβείων για την εκμετάλευση του κατσίγαρου, ώστε να μην απορρίπτεται στον ποταμό.
 • Συστηματικός έλεγχος του νερού κατά διαστήματα σε συγκεκριμένες περιοχές του ποταμού.
 • Πλημμυρικά φαινόμενα κατά περιόδους
 • Κατασκευές και γέφυρες στον Ευρώτα: η αναγκαιότητα καταγραφής απειλούμενων ειδών και των επιπτώσεων του έργου στα είδη των οργανισμών και αναβάθμιση του τοπίου

Όσον αφορά την εισαγωγή στα θέματα του Ευρώτα, σημείωσε τον προβληματισμό της για την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και λιπασμάτων στις καλλιέργειες και θεωρεί πως η ευαισθητοποίηση των νέων αγροτών και η διατήρηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων έχουν μείζονα σημασία. Διέκρινε το πρόβλημα του ποταμού ως πολυπαραγοντικό με ανασταλτικούς παράγοντες, λόγω έλλειψης προσωπικού για τους ελέγχους ή ύπαρξης εξαιρετικά μεγάλης γραφειοκρατίας στη διευθέτηση μελετών.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Δρομολογείται προς ανάθεση και προγραμματική σύμβαση μια μελέτη για την ανάδειξη του ποταμού ως περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτιστικό πάρκο. Η μελέτη θα περιλαμβάνει ήπιας μορφής παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του ποταμού. Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία και είναι σε πρώιμα στάδια.
 • Θεωρεί πολύ σημαντικό και βασικό ζητούμενο την οριοθέτηση του ποταμού, για την αποφυγή των πλημμυρικών φαινομένων.
 • Απέστειλε έγγραφο προς συμμόρφωση σε όλα τα ελαιοτριβεία της περιοχής, ώστε να τηρούν τα νόμιμα και να μην χρειαστεί να καταφύγει σε πρόστιμα, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν.
 • Θεωρεί σημαντικό πρόβλημα τη γέφυρα της Σκάλας, πάνω από τον ποταμό. Η γέφυρα, παρ’ όλ’ αυτά, ως διατηρητέα (μετά από αίτημα ορισμένων πολιτών της Σκάλας) δεν αντικαθίσταται και για το λόγο αυτό, υπεγράφη μια προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης «Για την εκπόνηση της μελέτης ενίσχυσης μεταλλικής γέφυρας ποταμού Ευρώτα της Εθνικής Οδού 86 Χάνια Κροκεών- Μονεμβασία» τον Αύγουστο του 2018. Η μελέτη θα αναλύσει τη στατικότητα της γέφυρας και με βάση τα πλημμυρικά φαινόμενα θα υποδείξει πως θα διατηρηθεί η γέφυρα στη Σκάλα.
 • Η γέφυρα στη νέα είσοδο της Σπάρτης θα κατασκευαστεί ώστε το τοπίο να αποκατασταθεί σταδιακά με φύτευση. Η αντιπεριφερειάρχης δεν είχε όμως υπόψη τις παραλείψεις της μελέτης για τις επιπτώσεις της κατασκευής στα ενδημικά είδη οργανισμών του ποταμού Ευρώτα.
 • Οι έλεγχοι του νερού του ποταμού δεν έχουν περιοδικότητα, καθώς τα άτομα που απασχολούνται με αυτό το ζήτημα δεν επαρκούν ώστε να γίνονται έλεγχοι συχνά σε διαφορετικά σημεία του ποταμού και για μακρύ χρονικό διάστημα. Οπότε, πρότεινε τη συνεργασία με επιστήμονες που θα ελέγχουν το νερό, στα πλαίσια μιας σύμβασης.
 • Θεωρεί σημαντική την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων, σε συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να εστιάσουν στην ανακύκλωση των απορριμάτων και την καλλιέργεια ανάλογης συνείδησης. Η αντιπεριφερειάρχης πρότεινε τη συνεργασία με το Δήμο Ευρώτα, διότι δεν είχε υπόψη της αν στη μελέτη για τα ΧΥΤΥ, ο τόπος ταφής επηρεάζει τα υπόγεια ύδατα και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, οπότε και τον Ευρώτα.

Η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με το Σύλλογο για την επίλυση των ζητημάτων του Ευρώτα και ο Σύλλογος θα είναι σε επικοινωνία για τη συνεχή πληροφόρηση για τις μελέτες που έχουν δρομολογηθεί αλλά και αυτές που βρίσκονται σε διαδικασία ανάθεσης.

Ευχαριστούμε την αντιπεριφερειάρχη και τους συνεργάτες της για τη φιλοξενία στο γραφείο της και την εποικοδομητική συζήτηση.

 

Από το Δ.Σ.

Αρέσει σε %d bloggers: